Sunday 5 December 2021

14. nädal - Pahavara

    Valisin enda artikli teemaks pahavara. Olen enamus elust olnud seriaal interneti piraat, peamiselt Microsoft Windowsi kasutaja ja sinisilme veebi rändaja, seega olen suurem osa erinevast pahavarast omal käel kogenud.

    Peamiselt keskendun artiklis Microsoft Windowsile, kuna enamus pahavara juhtumitest juhtuvad just selle operatsioonisüsteemi peal.

    Erinevad automaatsed meetodid pahavaraga võitlemiseks arenevad kiiresti, aga täpselt sama kiiresti arenevad ka pahavara tootjate meetodid. Modernses maailmas toime tulekuks peaks iga inimene harrastama oma tegevustele vastaval piisaval määral järgnevaid lahendusi pahavara eiramiseks.

Tehnoloogia

    Tüüpilisele Microsoft Windowsi kasutajale on operatsioonisüsteemiga kaasa tulevast tõrjest täiesti piisav, kuid eriti riskantses neti avarustes sõitval laeva kaptenil jääb sellest väheseks. Erinevaid alternatiivseid valikuid on palju, aga hetkel kõige pädevamate valikutena toon välja Kaspersky ja Bitdefender. Kahjuks tekitab mõlema korraga jooksutamine erinevaid konflikte, seega aktiivseks viiruse kaitseks peab valima ühe. Isiklikult eelistan Bitdefender-it, sest programm on lihtne ja pakub ka palju teisi turve teenuseid peale lihtsa pahavara tõrje.

    Õnneks saab pahavara otsinguid teha nii mitme programmiga kui hing ihaldab. Sellest tulenevalt on mõistlik arvutil omada mitut erinevat pahavara tõrjet ja kõikidega teha rutiinne ketta skaneerimine. 

    Kõige rohkem aitab siiski mõne turvalisema ja vähem populaarsema operatsioonisüsteemi valik.

Koolitus

    Koolitus antud teemal võiks olla algklassi teemade seas, sest tihtipeale on kõige suuremad pahavara svammid just põhikooli ea laste või nende vanemate arvutid. Koolitused peaksid sisaldama algseid andmetüüpide teadmisi ja veebilehe usaldusväärsuse kontrolli.

Reeglid

  • Kui oled nõus maksma kõige eest, mida digitaal maailma tarvitad, vähendada oma riski saada viirus mitmekordselt.
  • Kui midagi tundub liiga hea et olla tõsi, siis see arvatavasti on.
  • Ära mine ahneks.
  • Tee arvuti operatsioonisüsteemile rutiinselt puhas install.

No comments:

Post a Comment

Grupitöö retsensioon

Mänguelementide eetiline kasutus lastele suunatud tarkvaras      Valisin retsensiooniks töö pealkirjaga "Mänguelementide eetiline kasut...