Sunday 12 December 2021

15. nädal - eetika

Otsustasin artiklis analüüsida Red Hati eetika koodeksit. Eetika koodeksiks loen dokumendi osa pealkirjaga "HONEST AND ETHICAL CONDUCT"
Koodeks on jagatud erinevateks osadeks. Alljärgnevas tekstis analüüsin iga osa eraldi.

Lugupidavus töökohas

Red Hat keelab igasuguse kiusamise ja diskrimineerimise oma töötajate vahel. Samuti keelab Red hat erinevate poliitiliselt ebakorrektsete naljade ja väljendite kasutamise. Paragrahvi lõpus antakse teada, et igasugusest eetika koodeksi vastasest käitumisest tuleks teada anda vastavale inimesele.

Selline lähenemine on tänapäeval tavaline. Töötajate mugavuse tagamiseks peab olema muga mitte ainult mugav kontor vaid ka mugav suhtlus teiste töötajatega. 

Soovide konfliktid

Red hat seletab lahti, mis loeb kui soovide konflikt ja annab teada, kellele sellisest juhtumist teada anda. Ka tulevane potentsiaalne soovide konflikt on juhtum, millest Red Hati eetika koodeksi alusel peaks teada andma.

Pealkiri ja järgnev sisu on selle punkti juures abstraktsem, kui teistel, kuid hoiab siiski selget eesmärki. Red Hat ei taha ärinduses kaose elemente ja soovib hoida kõike võimalikult sujuvana. Igasugune soovide erinevus on kõike muud kui sujuv.

Ausus ja ausad tehingud

Kõik Red Hati töötajad peavad olema firma äripartneritega ausad ja eetilised. Äri tehingutes ei tohi kasutada illegaalseid võtteid. Reegli rikkumisest peaks iga Red Hati töötaja teatama vastavasse kohta.

Ausus oma äripartnerite vastu on standard eeldus, et hoida ettevõtte mainet heana. Vähesed on nõus tegema koostööd ettevõttega, kellel on kombeks oma partneritega olla ebaaus.


Viited:

https://www.redhat.com/licenses/RH_CoC-June_2020_Eng.pdf

No comments:

Post a Comment

Grupitöö retsensioon

Mänguelementide eetiline kasutus lastele suunatud tarkvaras      Valisin retsensiooniks töö pealkirjaga "Mänguelementide eetiline kasut...