Sunday 28 November 2021

13. nädal - Tugilahendus

    Enamus infost, mida maailmas tarvitame, jõuab meieni visuaalselt. Ometi moodustavad pimedad inimesed maailma populatsioonist 43 miljonit. Tava arvutite kasutamine on neile raskendatud või hoopis võimatu, aga see kõik võib peagi muutuda.

    Teadlased töötavad konstantselt selle kallal, et teha pimedaid nägijateks, paigutades kaamera isiku pea külge ja söötes kaamerast tulevat informatsiooni ajju. Hetkel on raskeim osa kaamera pildi tõlkimine ajule mõistetavaks informatsiooniks, kuid algne süsteem on juba olemas. 


    Hetkel on laialdases kasutuses tarkvara, mis ekraanil toimuva arvuti kasutajale ette loeb. Lähenemine on küll kiirem, kui näiteks kompamise teel info edastus, aga sõnade kuulamine on visuaalsest representatsioonist siiski aeglasem. Lahendusena saaks pime inimene ühendada ennast arvutiga läbi kaabli, mis söödab ekraanil toimuva ajju. Algne variant võib esindada ainult lihtsaid sümboleid, selle asemel, et tervet pilti edasi saata. Nõnda on võimalik informatsiooni moonutamist ajule mõistetavaks elektronsignaaliks lihtsustada.

Allikad:

https://www.orbis.org/en/news/2021/new-global-blindness-data

No comments:

Post a Comment

Grupitöö retsensioon

Mänguelementide eetiline kasutus lastele suunatud tarkvaras      Valisin retsensiooniks töö pealkirjaga "Mänguelementide eetiline kasut...