Sunday 7 November 2021

nädal 10 - Eric S. Raymond Hacker-HOWTO arvustus




    Enne arvustust mainin, et lugesin teksti inglise keelset varianti ja ei oska selle tõttu kommenteerida tõlke kvaliteeti.

    Rääkida millestki nii kompleksest, kui Eric S. Raymondi Hacker-HOWTO on raske kahel põhjusel:

1. Kirjutatud tekst on nii hea, et iga arvustuse keelekasutus ja mõttemaailma selgus jääks originaalsest teosest kahtlemata maha.

2. Käsitletud teema on abstraktne ja palju hõlmav.

    Nende punktidega võiks juba lugeda arvustuse lõppenuks, kuid see jätaks juhisest müstilise ja utoopilise mulje. Loomulikult tuleb enda vaatepunkti põhjendada.

    Raske on infotehnoloogia maailmas öelda, et üks lahendus on teisest otseselt parem. Sõna "parem" on ikkagi suhteline mõiste ja maitse küsimus. Sellest olenemata suudab Eric seda teha nii, et iga väide tundub vaieldamatult tõene.

    Tekstis oli momente, kus autor jättis mulle ülbe ja üleoleva mulje, aga siis mõistsin, et lausetes on tegu karmi tõega. Näiteks kui tekstis on kirjas, et vigase õigekeelega teksti ei võta ükski häkker tõsiselt.

    Raymond käsitleb oma tekstis ka filosoofilisemaid teemasid, suutes seda teha detailidesse laskumata ja jättes sihi selgeks.

Peale teose lugemist tunnen, et mõistan, mida tähendab olla häkker.



No comments:

Post a Comment

Grupitöö retsensioon

Mänguelementide eetiline kasutus lastele suunatud tarkvaras      Valisin retsensiooniks töö pealkirjaga "Mänguelementide eetiline kasut...